Tarım Sigortası

Devlet Destekli Tarım Sigortaları - TARSİM

Tarım sektöründeki üreticileri desteklemek, geçim kaynaklarında meydana gelecek riskleri güvence altına almak ve tarımsal üretimleri esnasında karşılaÅŸabilecekleri muhtemel zararları telafi etmek amacıyla Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSÄ°M) ile çiftçilerimizin daima yanında bulunmaktadır.

Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile

  • Açık alanlarda yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılan her türlü bitkisel ürünler,
  • Örtü altı sistemlerinde yetiÅŸtirilen ürünler, cam-plastik örtü, teknik donanım ve sera konstrüksiyonu ile yüksek tüneller,
  • BüyükbaÅŸ süt veya erkek besi sığırları ile koyun, keçi gibi küçükbaÅŸ hayvanlar,
  • Deniz ve iç sularda modern kültür balıkçılığı yöntemleri ile yetiÅŸtirilen su ürünleri,
  • Hindi, devekuÅŸu, yumurtalık ve etlik (broiler) tavuklar ile civciv gibi kanatlı kümes hayvanları,
  • Aktif (arılı) ve plakalı arı kovanları

teminat altına alınır.

TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kayıt Şartı

Devlet destekli tarım sigortalarından yararlanabilmenin temel ÅŸartı; ürün, arazi ve hayvan varlıklarına iliÅŸkin iÅŸletme kayıtlarının ilgili kayıt sistemlerinde güncel olmasıdır. Çiftçilerimiz Bakanlığın vermiÅŸ olduÄŸu sigorta prim desteÄŸinden ve diÄŸer tarımsal desteklerden yararlanmak için ÇKS, TÜRKVET, SKS ve AKS gibi kayıt sistemlerine kayıtlı olmak zorundadır.

  • Bitkisel Ürünler ve Araziler: Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
  • Cam veya Plastik Seralar: Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
  • BüyükbaÅŸ, KüçükbaÅŸ Hayvanlar: Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET)
  • Su Ürünleri: Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
  • Arılar ve Kovanları: Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)
  • Kanatlı Kümes Hayvanları: Kapalı Sistem, biyo güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış iÅŸletmeler  

Poliçe Teslimi, Risk Analiz Ä°ÅŸlemleri ve Teminat Süreleri

Açık alanlarda yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılan bitkisel ürüne ve bölgeye göre deÄŸiÅŸmekle birlikte, TARSÄ°M tarafından bildirilen poliçe kabul dönemlerinde yapılan baÅŸvurularda aynı gün poliçe yapılabilmekte ve üreticilerimize teslim edilebilmektedir.

Sera, Kümes, Su ürünleri, Arı Kovanı, BüyükbaÅŸ ve KüçükbaÅŸ Hayvan Hayat sigortaları ile poliçe kabul dönemleri dışında yapılan bitkisel ürün sigorta baÅŸvurularında her halükarda iÅŸletmede ve üretim alanında risk analizi yapılmakta, risk analiz iÅŸlemlerinin tamamlanması sonrası olumlu sonuçlanan baÅŸvurular  sigorta yapılmaktadır. Risk analiz iÅŸlemleri sonucunda, TARSÄ°M tarafından sigortalanması uygun görülmeyen ürün, iÅŸletme, tesis ve riskler sigorta edilmez.

Bitkisel ürünlerde teminat süresi sonu; ürünün hasat dönemi ile sınırlıdır. 
Sera, BüyükbaÅŸ Süt ve KüçükbaÅŸ hayvanlar, Su ürünleri ile Arı Kovanları 1 YIL süreyle,
BüyükbaÅŸ Besi Hayvanları 3, 6, 9 ve 12 aylık dönemlerde,
Kümes Hayvanları ise kanatlı hayvan cinsine ve yetiÅŸtiricilik amacına baÄŸlı olarak teminat süresi uygulanır.

Devletin Sigorta Prim DesteÄŸi

Tarım sigortalarını geliÅŸtirmek amacıyla, üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmı TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sigortalı adına TARSÄ°M'e ödenmektedir. Ürünler, riskler, bölgeler ve iÅŸletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından saÄŸlanacak prim desteÄŸi miktarları, her yıl Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Ürünleri ve Sigortalanan Riskler

  • Bitkisel Ürün Sigortaları: Dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, kalite kaybı ek riskleri paket halinde, ayrıca meyvelerde isteÄŸe baÄŸlı don riski (Kalite kaybı, dolu riskinin neden olduÄŸu kaliye kaybını).
  • Sera Sigortaları: Dolu ana riski ile birlikte, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde, ayrıca sigortaya kabul ÅŸartları uygun bulunan seralarda isteÄŸe baÄŸlı fırtına ve hortum riski.
  • BüyükbaÅŸ Hayvan Hayat Sigortaları: Teminat dahilinde meydana gelen hastalık, kaza, yangın, zehirlenme, doÄŸal afetler vb. nedenle ölüm, itlaf ve zorunlu kesimler ile birlikte süt hayvanlarında yavru atma ve yavru ölümü.
  • KüçükbaÅŸ Hayvan Hayat Sigortaları: Teminat dahilinde meydana gelen hastalık, kaza, yangın, zehirlenme, doÄŸal afetler vb. nedenle ölüm, itlaf ve zorunlu kestirmeler.
  • Kümes Hayvanları Hayat Sigortaları: Teminat dahilinde meydana gelen hastalık, kaza, yangın, zehirlenme, doÄŸal afetler vb. nedenle toplu ölüm, itlaf ve zorunlu kesimler.
  • Su Ürünleri Sigortaları: Teminat dahilinde meydana gelen hastalık, kirlenme, zehirlenme, kaza, doÄŸal afetler vb. nedenle  toplu ölümler ve fiziksel kayıplar.
  • Arı Kovanı Sigortaları: Fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını riskleri.

YETKÄ°LÄ° ACENTELÄ°KLERÄ°MÄ°Z